Ekološka talna obloga – Linolej

Linolej se izdeluje iz 100% naravnih materialov in je poleg lesa najbolj ekološka talna obloga.

Razni leseni vzorci in kocke lesa z katerimi ste morda odraščali in se naučili prvih korakov, so ponovno ene od najbolj zanimivih talnih oblog. Talna obloga, ki je morda zaznamovala vaše otroštvo se ponovno vrača v modo in to ne brez razloga.

Linolej je ekološka talna obloga

Izraz ekologija izhaja iz grške besede “οἶκος” – dom. Dom je kraj, kjer se moramo počutiti nadvse prijetno in varno. Linolej je lahko sinonim ravno za tako zahtevo, kajti pravi linolej je za razliko od sintetičnih talnih oblog narejen iz 100% naravnih materialov kot so: laneno olje, les, pluta, smola.

” Recept” za izdelavo linoleja je star približno 150 let. Ta talna obloga je poleg lesa najprimernejši material za talne obloge.

Tako imenovana “zelena talna obloga” je sinonim za uporabo izključno naravnih materialov pri izdelavi, njeni namestitvi in njenem vplivu na notranjost.

Če želite, si lahko pogledate celotno ponudbo talnih oblog, ki jih nudi podjetje EKO STIL na TEJ povezavi ali pa nas obiščete v prodajno-razstavnem salonu na naslovu Šmartinska cesta 152 v BTC-ju v Ljubljani, nad trgovino C&A (vhod zadaj, II. nadstropje), nasproti trgovine Emporium.

Linolej ne izpušča kemičnih substanc, ker jih ne vsebuje

Tukaj lahko dodamo, da je linolej take vrste talna obloga, ki jo je mogoče popolnoma reciklirati in zaradi tega ne more porušiti naravnega ravnovesja. Ta dejstva uvrščajo linolej med eno izmed najbolj „zelenih talnih oblog“.

Kako se izdeluje linolej?

Na začetku se pripravi borova smola, ki se potopi v laneno olje. Tako mešanico aromatičnega vonja se pusti stati 15 dni na okoli 30 stopinjah Celzija. Mešanica je pripravljena za nadaljnjo uporabo šele takrat, ko se olje popolnoma raztopi s smolo. Izhlapevanje v okolici je popolnoma zdravo in ni škodljivo, vonj pa je tak, kot bi bili v Švicarskih Alpah.

” Ali ste vedeli: Na svetu obstaja le nekaj proizvajalcev linoleja.

Nato se mešanica lanenega olja in borove smole zmeša z mletim lesom in pigmenti. Barva mletega lesa je nekoliko temnejša in v kolikor želimo dobiti svetlejše barvne tone, jo je potrebno zmešati s kredo. Tako obdelano zmes se postavlja na mrežice, ki se vstavljajo v komore za sušenje in zorenje, kjer se utrdijo in dobijo končno obliko. Vsaki tako dozoreli topli pod je potrebno očistiti in ga potem zapakirati v role širine 2 metrov. Topli pod se običajno proizvaja v debelini 2 mm, 2.5 mm in 3mm.

Kdaj izbrati linolej?

  • Če želite imeti talno oblogo narejeno iz naravnih materialov,

  • če želite topel in varen prostor,

  • če želite imeti na razpolago veliko izbiro vzorcev,

  • če si želite tal, ki jih bo mogoče enostavno vzdrževati in temeljito očistiti,

  • če želite dobro nakupno ceno,

  • če želite talno oblogo, ki bo odporna na obrabo,

  • če želite enostavno in hitro namestitev.

Če si želite zgoraj naštetih dejstev, potem je linolej prava izbira talne obloge za vas.

Če želite, si lahko pogledate celotno ponudbo parketov, ki jih nudi podjetje EKO STIL na TEJ povezavi ali pa nas obiščete v prodajno-razstavnem salonu na naslovu Šmartinska cesta 152 v BTC-ju v Ljubljani, nad trgovino C&A (vhod zadaj, II. nadstropje), nasproti trgovine Emporium.

AVTOR: Nina Kocjančič

Delite vsebino na družbenih omrežjih:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Več o podjetju EKO STIL d.o.o. si lahko preberete na povezavi TUKAJ

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in potrebe analiz obiskov. S klikom na gumb soglašam, da se strinjam z uporabo piškotkov.

Scroll to Top