Linolej je talna obloga iz popolnoma naravnih materialov. V zadnjih letih se je linolej vrnil skozi velika vrata in to ne brez razloga.
Kar loči linolej od drugih talnih oblog podobne kategorije je naravni izvor materialov, iz katerih je izdelan. Sredi prejšnjega stoletja so ljudje uporabljali linolej celo za ogrevanje svojih domov, kajti z njim so prekrivali stene in s tem želeli doseči boljši toplotni izkoristek. Od takrat se je spremenilo veliko stvari. Linolej se je upiral spremembam, vendar je dobil dvojčka – vinilno talno oblogo, ki izgleda skoraj enako kot linolej, vendar ima popolnoma drugačen izvor.

Primer vgradnje izdelka pri podjetju EKOSTIL: PEDIATRIČNA AMBULANTA POLHEK, površina 67m2, leto izvedbe 2016. Več referenc si lahko pogledate TUKAJ.

Vinilna talna obloga, topli pod, linolej. Govorimo o istem materialu?

Čas je, da pojasnimo nejasnosti, ki povzročajo zmedo med potrošniki in včasih celo premalo podučenimi prodajalci.

Linolej ni isto kot vinilna talna obloga (vinil). Obe talni oblogi izgledata zelo podobno, imata nekatere skupne lastnosti, vendar se v eni znatno razlikujejo.

Linolej je naravna talna obloga

Linolej je kot talna obloga prisoten že več kot stoletje, prvič je bil namreč izdelan leta 1863, patentiral pa ga je Frederick Walton. Zelo hitro je linolej postal sinonim za moderno urejene domove, zahvaljujoč svoji trdnosti, pristnosti in predvsem lepega izgleda za tisti čas.
Včasih smo ga lahko našli skoraj v vsakem domu, vendar se je s časom to spremenilo. Z razvojem tehnologije so na prvo mesto prišle druge talne obloge, bolj vzdržljive, atraktivnejše in finančno ugodnejše. Tako je linolej počasi a vztrajno zapuščal naš vsakdanji življenjski prostor.
Linolej bo vedno ostal zaželen, v kolikor potrebujete dolgotrajno talno oblogo, ki jo je enostavno namestiti in se popolnoma prilagaja potrebam prostora za različne namene.

Osnovna sestavina je laneno olje, pomešano z drugimi naravnimi materiali.

Poleg lanenega olja je linolej izdelan iz večih drugih naravnih sestavin kot so na primer: lesna ali plutova moka, mleti apnenci, naravne smoli in pigmenti.
Zaradi svojih trajnostnih lastnosti se je linolej na široko uporabljal predvsem v 50-ih letih dvajsetega stoletja. Linolej se je vse manj in manj začel uporabljati s prihodom proizvodno bolj učinkovitih talnih oblog kot so na primer: vinilne talne obloge, tekstilne talne obloge, montažni parket.
V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je prišlo do nenadnega povečanja okoljske ozaveščenosti in s tem je linolej kot naravni izdelek ponovno postal izredno privlačen. V tem obdobju so linolej videli kot ekološko primerno in kompatibilno talno oblogo. Trend se nadaljuje tudi dan danes, kajti linolej se predstavlja kot naravna in visoko kakovostna talna obloga, ki se upira času in novim trendom.

Primer vgradnje izdelka pri podjetju EKOSTIL: OŠ BIČEVJE, površina 200m2, leto izvedbe 2014. Več referenc si lahko pogledate TUKAJ.

Ime linolej izhaja iz imena njegovega najpomembnejšega materialnega elementa: lan (latinski “linum”) in olja (lat. “oleum”).

Linolej je dobrodošel povsod, kjer je zahtevano enostavno vzdrževanje, brezhibna higiena in sposobnost prilagajanja oblikovanja potrebam prostora.

Prednosti in slabosti linoleja

Prednosti:

  • Je nenadomestljiva talna obloga v šolah, bolnišnicah, telovadnicah. Posebaj cenjen je kot talna obloga v vrtcih. Otroci morajo uživati v ekološko čistih površinah, saj se nenehno igrajo in so ves čas v stiku s tlemi.
  • S svojim dizajnom lahko linolej izpolnjuje najrazličnejše zahteve oblikovanja posameznih prostorov.
  • Linolej se lahko reciklira.
  • Njegova proizvodnja je veliko manj škodljiva za okolje od drugih talnih oblog.

Slabosti:

  • Dejansko nima velikih pomanjkljivosti. Nekatere slabosti samo kažejo stopnjo praktičnosti njegove uporabe v določenih situacijah.
  • V primerjavi s podobnimi talnih oblogami iz umetnih materialov je nekoliko bolj občutljiv na vlago in obrabo.
  • Ni primeren za kopalnice in pralnice.
  • Pri polaganju linoleja je treba spoje takoj zapreti, da v njih ne prodre vlaga.
  • Linolej se običajno dobi v obliki ploščic in ga boste tako težje sami nameščali. Z njim je težje delati kot pri nekaterih drugih talnih oblogah, ki so na voljo v rolah ali pa se lahko kupijo na meter.

Primer vgradnje izdelka pri podjetju EKOSTIL: AMBULATORIJ, površina 375m2, leto izvedbe 2014. Več referenc si lahko pogledate TUKAJ.

Če želite, si lahko pogledate celotno ponudbo talnih oblog, ki jih nudi podjetje EKO STIL na TEJ povezavi ali pa nas obiščete v prodajno-razstavnem salonu na naslovu Šmartinska cesta 152 v BTC-ju v Ljubljani, nad trgovino C&A (vhod zadaj, II. nadstropje), nasproti trgovine Emporium.

 

AVTOR: Nina Kocjančič

Avtorski članek je informativnega namena in ne predstavlja vedno mišljenja podjetja Eko Stil d.o.o. Obvestila, prispevki, članki, besedila in druge vsebine objavljene na spletni strani (v nadaljevanju vsebine) ter aplikacije, ki tečejo na spletni strani, smo izdelali z najboljšim namenom, da obiskovalcem spletne strani ponudimo koristne in uporabne vsebine za njihovo delo ali da jim njihovo delo olajšamo.