Parketarstvo

Parket je ena izmed najelegantnejših in najprivlačnejših talnih oblog, zaradi česar je priljubljena izbira za bivalne prostore, kot so: dnevne sobe, jedilnice in spalnice, odličen pa je tudi za poslovne prostore.

Vsem znano in priljubljeno leseno talno obloge so izumili Francozi leta 1625 s ciljem, da bi jo nadomestili z marmornimi in s kamnitimi podi, ki so bili precej dragi in jih je bilo težko vgrajevati. Vse od takrat je parket deležen velike pozornosti. Na začetku je bil sicer na voljo le bogatim posameznikom in kraljevim družinam, pozneje pa se je ta trend spremenil od leta 1700 se je začel širiti čez celotno Evropo.

Konec devetnajstega in v začetku dvajsetega stoletja sta se začela industrijska proizvodnja parketa in parketarstvo; iz Evrope se je ta čudovita talna obloga razširila tudi v Severno Ameriko.

Primer vgradnje parketa pri podjetju EKOSTIL: STANOVANJE M, PARKET JOKA, površina 70 m2, leto izvedbe 2018. Več referenc si lahko pogledate TUKAJ.

Igra barv in oblik

Tisto, zaradi česar je parket edinstvena talna obloga, ni le toplota drevesa, ampak tudi skoraj neskončno veliko načinov igranja z oblikami in barvami. Različne vrste lesa imajo svoje odtenke in teksture.

Z združevanjem več vrst lesa in načinov vgradnje parketa lahko iz tal ustvarite pravo mojstrovino.

Običajno smo navajeni na klasičen način parketarstva in polaganja parketa v obliko ribje kosti.

Vračanje parketa kot vodilne talne obloge je oblikovalcem in arhitektom omogočilo, da se prepustijo domišljiji in lahko eksperimentirajo z novim možnostmi vgradnje.

Priljubljeni načini polaganja parketa so tradicionalne ribje kosti in Chevron, nato pa zapletenejši in bolj razigrani Versailles, Bordeaux ali Mansion Wave rute.

Katerega izmed slogov oblikovanja talnih oblog in parketarstva boste izbrali, bo odvisno od vaših osebnih afinitet, razpoložljivosti kakovostnega materiala in tudi spretnih rok mojstrov. Tudi pri izbiri talne obloge je treba paziti na prostor, ki mu je talna obloga namenjena, in celotnemu vtisu interjerja.

Če se odločite za drznejši slog talnih oblog, je mogoče pametno, da se posvetujete z arhitektom in ta vam bo svetoval, ali je taka oblika parketa skladna z drugimi notranjimi elementi.

Na primer: nekateri načini polaganja parketa bodo vizualno povečali prostor; če je temnejša notranjost, bodo dodali svetlost svetlejšim odtenkom. Parketarstvo je kot slika na tleh.

Primer vgradnje parketa pri podjetju EKOSTIL: HIŠA S, PARKET TIMBERLINE, površina 150 m2, leto izvedbe 2015. Več referenc si lahko pogledate TUKAJ.

Na katera tla lahko postavite parket?

  • Betonski ali cementni estrih

  • Obstoječi stari parket

  • Marmorna tla

  • Keramične ploščice

  • Topli pod

  • Elastične talne obloge

Parketarstvo: tehnika polaganja parketa, ki jo lahko izvedete sami?

Na različnih spletnih mestih »Naredi sam imajo ogromno podrobnih pojasnil, kako izvesti samostojno vgradnjo in polaganje parketa, vendar naš namen ni, da vas naučimo sami.

Če resnično želite primerno in kakovostno izvedbo, nas lahko kontaktirate, obiščete v prodajnem salonu ali si ogledate dodatne informacije prek naše spletne strani.

Če želite, si lahko pogledate celotno ponudbo parketov, ki jih nudi podjetje EKO STIL na TEJ povezavi ali pa nas obiščete v prodajno-razstavnem salonu na naslovu Šmartinska cesta 152 v BTC-ju v Ljubljani, nad trgovino C&A (vhod zadaj, II. nadstropje), nasproti trgovine Emporium.

AVTOR: Nina Kocjančič

Delite vsebino na družbenih omrežjih:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Več o podjetju EKO STIL d.o.o. si lahko preberete na povezavi TUKAJ

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in potrebe analiz obiskov. S klikom na gumb soglašam, da se strinjam z uporabo piškotkov.

Scroll to Top