Brušenje parketa

Za razliko od drugih talnih oblog je parket takšna talna obloga, ki jo je mogoče obnoviti in ji tako povrniti lep in privlačen izgled.

Morda se vam bo brušenje parketa zdelo pretežko, prezapleteno in drago.

Ko se boste seznanili s potrebnimi informacijami spoznali tudi pravilen vrstni red izvajanja, boste videli, da se vam ni treba bati ničesar. Naš vodič vas korak za korakom vodi skozi postopek brušenja parketa ter vam tako lahko pomaga, da se lažje odločite za osvežitev starega parketa, namesto za menjavo z drugo talno oblogo.

Brušenje parketa se razlikuje od brušenja drugih vrst lesenih talnih oblog.

Pri brušenju lesenih talnih oblog gre vedno za brušenje v smeri naravnih lesenih vlaken. V primeru parketa je to nemogoče, ker so deščice parketa postavljene v različnih smereh.

Zato je pomembno vedeti, kako pravilno brusiti parket.

7 korakov do popolno obrušenega parketa.

Pri brušenju parketa je potrebno odstraniti površinski sloj lesa z različnimi brusnimi papirji. Parket je potrebno pobrusiti z različnimi trdotami brusnih papirjev. Na koncu procesa brušenja bomo dobili popolnoma gladko površino, katero lahko potem nadalje obdelujemo.

Brušenje novega parketa predstavlja je podobno kot prenova starega. Edina razlika je v tem, da je potrebno stari parket najprej očistiti ostankov stare barve, lakov in nečistoč.

Za brušenje parketa lahko uporabite običajne krožne brusilnike, nihajne brusilnike ali stroje z tremi brusnimi diski.

1. korak

Prvo brušenje se opravi z brusnim papirjem številka 40. Stroj se usmerja diagonalno, ker želimo preprečiti dvig lesnih vlaken.

2. korak

Drugi prehod brusnega stroja se izvaja z brusnim papirjem številka 60. Stroj se postavlja pod kotom 45 stopinj od nasprotne diagonale, to se pravi v nasprotni smeri od prvega prehoda. V drugem koraku mora biti mojster zelo pozoren in marljiv. Če mojster v tem koraku parketa ne obdela temeljito in kvalitetno parket, bodo na njem ostale poškodbe in deformacije iz predhodne, „bolj grobe“ faze obdelave.

3. korak

Mojster se mora v tem koraku mora prepričati da je obdelani parket popolnoma raven. V ta namen uporablja finejši brusni papir številke 80. Brusni stroj se v obdelavi talne obloge usmerja vzdolž najdaljšega roba prostora. Ker brusni papir ni tako grob, ni potrebno skrbeti, da bi se les poškodoval čeprav se ga obdeluje v smeri, ki je nasprotna naravni smeri lesnih vlaken.

4. korak

V četrti fazi se brusijo samo robovi prostora po principu, ki je enak izvajanju v osrednjem delu parketa. Tako se na začetku brusi z brusnim papirjem številka 40 nato pa s številko 60 in na koncu z brusnim papirjem številka 80.

5. korak

Potem se uporablja ustrezno polnilo, ki zapolni mikro razpoke, ki so nastale pri predhodnih obdelavah. Ta korak je potrebno preskočiti, če gre za nov parket, saj se pri njemu mikro razpoke ne bodo pojavlja. V kolikor se polnilo uporablja v obnovljenem parketu, mora preteči vsaj nekaj časa, da se polnilo popolnoma posuši.

6. korak

V tem koraku je potrebno ročno pobrusiti dele parketa, ki jih stroj ni dosegel. Ti deli se nahajajo v nedostopnih kotih prostora.

7. korak

Poliranje je končna faza brušenja parketa.

Poliranje se izvaja z izredno finimi diski številke 120. Običajno se parket polira dva krat. Po poliranju je parket popolnoma gladek. Potrebuje le temeljito čiščenje prahu in pripravljen je za nanos laka.

Mojstrsko položen, strokovno brušen, pozorno in skrbno lakiran parket je talna obloga, ki vas bo razveseljevala vedno, ko se boste nahajali v prostoru.

AVTOR: Nina Kocjančič

Delite vsebino na družbenih omrežjih:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Več o podjetju EKO STIL d.o.o. si lahko preberete na povezavi TUKAJ

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in potrebe analiz obiskov. S klikom na gumb soglašam, da se strinjam z uporabo piškotkov.

Scroll to Top